Египетски лешояд опръстенен в България, наблюдаван в Израел [ 2011-05-29 12:30:52 ]

На 24.05.2011 г. на площадка за подхранване на лешояди в пустинята Негев в Израел е наблюдаван и фотографиран египетски лешояд с цветен пръстен поставен в България. Лешояда е опръстенен от БДЗП на 24.07.2008 г. като неизлетяло малко в гнездо в Североизточна България близо до Черно море. Това е първия чуждестранен египетски лешояд, наблюдаван в Израел. По време на наблюдението на площадката са присъствали и 42 други египетски лешояди.

Всяка есен египетските лешояди от Европа мигрират до Африка южно от Сахара, но много от младите остават там почти до навършване на втората или трета си година, след което за пръв път се връщат по родните места. Птицата наблюдавана в Израел вероятно ще продължи миграцията си на север към България.

Много интересна скорошна история на друго лешоядче опръстенено през 2008 г. и спасено тази година благодарение на граждани в община Главиница, може да бъде намерена тук: http://bspb.org/show2.php?id=1879&menu_id=33

Помощта на колегите в Израел за опазване на лешоядите на Балканите е от изключително значение. Освен преминаващите египетските лешояди, предполагаме, че и значителна част от младите белоглави лешояди зимуват в Израел, където се възползват от добре функциониращите площадки за изкуствено подхранване. На фона на съседните Сирия, Ливан, Йордания и Египет, където незаконния отстрел на хищни птици все още е сравнително честа практика, Израел представлява сравнително безопасен остров за мигриращите птици по техния изпълнен с опасности път.

Очакваме завръщането на лешоядчето В14 и се надяваме след една или две години при достигане на полова зрелост, да го видим като съставна част на изключително застрашената популация на египетския лешояд в Северна България, където през тази година са известни само седем двойки.

През месец май, други две египетски лешоядчета опръстенени през 2009 г. (К12 и К14) в общините Момчилград и Крумовград, бяха наблюдавани край площадките за подхранване на лешояди в Източните Родопи поддържани от БДЗП.

Изказваме благодарности на колегите предоставили информацията за наблюдаваните птици: Охад Хатзофе (Израел), Младен Василев, Марин Куртев.


В гнездото през 2008 г. – В14 е лешоячето вляво Пръстенът В14 на площадката за подхравнане Sde-Boker в Израел заедно с други египетски и белоглави лешояди
В гнездото през 2008 г. – В14 е лешоячето вляво Пръстенът В14 на площадката за подхравнане Sde-Boker в Израел заедно с други египетски и белоглави лешояди